Sepanjang zaman kecilku, aku ditemani dengan memori-memori menolong ibu dan ayah menjual kuih empek atau juga dikenali sebagai Pempek..Kuih ini diajar oleh anak angkat ibu yang berasal dari Palembang, Kak Mala namanya.. Hingga hari ini, ibu sering membuat kuih ini sebagai sarapan atau makanan petang kami sekeluarga..
Ini adalah resepinya:
Bahan-bahan bagi membuat kuih:-
- Tepung sagu
- Secubit garam
- Telur
( Cara: Gaulkan tepung sagu dengan air panas..letak sedikit garam..gaul dan adun tepung itu sampai gaulan tadi menjadi doh. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat dan buat lubang (seperti karipap) namun letakkan telur yang sudah dipukul sebagai inti kuih tersebut. Tepung yang sudah dibentuk dan diisi dengan telur direbus dalam air panas. Akhir sekali, kuih yang telah direbus, digoreng dalam minyak panas. Ini akan menghasilkan kuih yang kenyal di dalam namun ranggup di luar)
Kuih ini boleh dimakan bersama-sama sos atau kuah cuka. Namun, saya suka memakannya dengan sos seperti makan keropok lekor. Cubalah..sangat sedap!
p/s: Dr.Mawar boleh cuba buat kuih ini untuk santapan keluarga juga.^.^
No comments:
Post a Comment